Brüksel Lahana Yemeği

Brüksel Lahana Yemeği

Brüksel lahanası nedir, faydaları nelerdir?

Kış mevsiminin vazgeçilmezi olarak bilinen ve bir kış sebzesi olan Brüksel lahanası ile ilgili bilinmeyenler!..
Brüksel lahanası, Frenk lahanası olarak da bilinir. Bu lahana türü turpgillerden küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türüdür.
Brokoli gibi kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülen bir başka kış sebzesini veren Brüksel lahanası, turpgillerdendir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa’da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.
Brüksel lahanası kalın, kat kat yapraklara sahip, küçük yumru şeklinde başçıkları olan bir bitkidir. Bu başçıklar iri ve minik olmak üzere iki boyutta olurlar. İri olanların kokusu keskin ve açık renklidir. Minik olanlar ise daha hoş kokulu ve koyu renklidir.
Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60–90 cm’ye kadar boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar. Bu yaprakların koltuğundan çıkan tomurcuklar, küçük yuvarlak başçıklara dönüşür. Minyatür lahanaları andıran ve kokusu keskin olan başçıklar sıkı sarımlı olup iri bir ceviz kadar büyür ve sebze olarak yenilir.
Brüksel lahanası kaynatılarak pişirildiğinde besin değerinin yüzde 80’i suda kalacağından bu tür sebzeleri buharda pişirmek daha sağlıklı olur. Kalori değeri oldukça düşük ancak besin değeri de bir o kadar yüksek olduğu için korkusuzca tüketilebilir. A, C ve vitaminlerini yüksek oranda içeren Brüksel lahanasında demir ve potasyum mineralleri de oldukça yüksektir. 




Malzemeler

1        Soğan
2        Domates
1        Yemek Kaşığı Salça
1-2     Patates
1-2     Havuç
300 g  Brüksel Lahanası
1        avuç Erişte
2-3     kurutulmuş Domates
         Sıvı Yağ
         Kaynamış Su
         Tuz, Karabiber

Yapılışı:


  1. Soğanları ince ince kıyın.
  2. Domateslerin kabuğunu soyup, rendeleyin.
  3. Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra yemeklik küp küp doğrayın.
  4. Havuçların kabuğunu soyun ve ufak halkalar halinde yemeklik doğrayın.
  5. Brüksel Lahanaların kötü yapraklarından temizleyip yıkayın ve suyunu süzdürün.

Bütün Sebzelerimizi güzelce hazırladıktan sonra bir Tencereye, sıvı yağımızı koyalım ve içerisinde ince ince kıyılmış soğanları 1-2 dakika kadar soteleyelim.
Hemen ardından domates rendesini ve salçayı ekleyelim, 2-3 dakika kavuralım ve havuçları ve patatesleri içine ilave edelim ve tekrar bi 5-10 dakika arası, ara ara karıştırarak kavuralım. En son Brüksel lahanalarını ilave edelim karıştıralım ve Tuz ve Karabiberini ekledikten sonra kaynamış su ilave edelim. Ben bir avuç kadar Erişte ilave ediyorum, isterseniz sizde Erişte veya Şehriye katabilirsiniz. Ve en son yine Tercih olarak isterseniz kurutulmuş Domates 2-3 tane atabilirsiniz. (Çok güzel bir tad bırakıyor)
Onun dışında Yemeğimizi orta ateşte Sebzeler yumşayana kadar pişirelim.

Deniyeceklere Afiyet olsun.

Gülseven'in Mutfağı'ndan
Sevgiler Selamlar



Kommentare