Brüksel
Lahana Yemeği
Brüksel lahanası nedir, faydaları nelerdir?
Kış
mevsiminin vazgeçilmezi olarak bilinen ve bir kış sebzesi olan
Brüksel lahanası ile ilgili bilinmeyenler!..

Brokoli gibi
kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülen bir başka kış
sebzesini veren Brüksel lahanası, turpgillerdendir. Anayurdu
bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa’da yaygın şekilde
yetiştirilmektedir. Türkiye’de de tarımı başlamış olup
sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.

Bir
yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken
lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60–90 cm’ye kadar
boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil
renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar. Bu yaprakların
koltuğundan çıkan tomurcuklar, küçük yuvarlak başçıklara
dönüşür. Minyatür lahanaları andıran ve kokusu keskin olan
başçıklar sıkı sarımlı olup iri bir ceviz kadar büyür ve
sebze olarak yenilir.

Malzemeler
1 Soğan
2 Domates
1 Yemek Kaşığı Salça
1-2 Patates
1-2 Havuç
300
g Brüksel Lahanası
1 avuç Erişte
2-3 kurutulmuş
Domates
Sıvı
Yağ
Kaynamış
Su
Tuz,
Karabiber
Yapılışı:
- Soğanları ince ince kıyın.
- Domateslerin kabuğunu soyup, rendeleyin.
- Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra yemeklik küp küp doğrayın.
- Havuçların kabuğunu soyun ve ufak halkalar halinde yemeklik doğrayın.
- Brüksel Lahanaların kötü yapraklarından temizleyip yıkayın ve suyunu süzdürün.
Bütün
Sebzelerimizi güzelce hazırladıktan
sonra bir Tencereye, sıvı
yağımızı koyalım
ve içerisinde ince ince kıyılmış
soğanları 1-2 dakika kadar soteleyelim.
Hemen
ardından domates rendesini ve salçayı
ekleyelim, 2-3 dakika kavuralım ve
havuçları ve patatesleri içine
ilave edelim ve tekrar bi 5-10 dakika arası,
ara ara karıştırarak kavuralım.
En son Brüksel lahanalarını ilave edelim
karıştıralım ve Tuz ve Karabiberini
ekledikten sonra kaynamış su ilave
edelim. Ben bir avuç kadar Erişte
ilave ediyorum, isterseniz sizde Erişte veya
Şehriye katabilirsiniz. Ve en son
yine Tercih olarak isterseniz kurutulmuş
Domates 2-3 tane atabilirsiniz. (Çok güzel bir
tad bırakıyor)
Onun
dışında Yemeğimizi
orta ateşte Sebzeler yumşayana
kadar pişirelim.
Deniyeceklere
Afiyet olsun.
Gülseven'in
Mutfağı'ndan
Sevgiler
Selamlar
Kommentare
Kommentar veröffentlichen