Brüksel
Lahana Yemeği
Brüksel lahanası nedir, faydaları nelerdir?
Kış
mevsiminin vazgeçilmezi olarak bilinen ve bir kış sebzesi olan
Brüksel lahanası ile ilgili bilinmeyenler!..
Brüksel
lahanası, Frenk lahanası olarak da bilinir. Bu lahana türü
turpgillerden küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat
yaprakları olan bir sebze türüdür.
Brokoli gibi
kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülen bir başka kış
sebzesini veren Brüksel lahanası, turpgillerdendir. Anayurdu
bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa’da yaygın şekilde
yetiştirilmektedir. Türkiye’de de tarımı başlamış olup
sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.
Brüksel
lahanası kalın, kat kat yapraklara sahip, küçük yumru şeklinde
başçıkları olan bir bitkidir. Bu başçıklar iri ve minik olmak
üzere iki boyutta olurlar. İri olanların kokusu keskin ve açık
renklidir. Minik olanlar ise daha hoş kokulu ve koyu renklidir.
Bir
yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken
lahanaya çok benzer. Ama sonra, gövdesi 60–90 cm’ye kadar
boylanır, gövde üzerinde kalın sapların ucunda, koyu yeşil
renkli, beyaz damarlı iri yaprakları uzar. Bu yaprakların
koltuğundan çıkan tomurcuklar, küçük yuvarlak başçıklara
dönüşür. Minyatür lahanaları andıran ve kokusu keskin olan
başçıklar sıkı sarımlı olup iri bir ceviz kadar büyür ve
sebze olarak yenilir.
Brüksel
lahanası kaynatılarak pişirildiğinde besin değerinin yüzde 80’i
suda kalacağından bu tür sebzeleri buharda pişirmek daha sağlıklı
olur. Kalori değeri oldukça düşük ancak besin değeri de bir o
kadar yüksek olduğu için korkusuzca tüketilebilir. A, C ve
vitaminlerini yüksek oranda içeren Brüksel lahanasında demir ve
potasyum mineralleri de oldukça yüksektir.
Malzemeler
1 Soğan
2 Domates
1 Yemek Kaşığı Salça
1-2 Patates
1-2 Havuç
300
g Brüksel Lahanası
1 avuç Erişte
2-3 kurutulmuş
Domates
Sıvı
Yağ
Kaynamış
Su
Tuz,
Karabiber
Yapılışı:
- Soğanları ince ince kıyın.
- Domateslerin kabuğunu soyup, rendeleyin.
- Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra yemeklik küp küp doğrayın.
- Havuçların kabuğunu soyun ve ufak halkalar halinde yemeklik doğrayın.
- Brüksel Lahanaların kötü yapraklarından temizleyip yıkayın ve suyunu süzdürün.
Bütün
Sebzelerimizi güzelce hazırladıktan
sonra bir Tencereye, sıvı
yağımızı koyalım
ve içerisinde ince ince kıyılmış
soğanları 1-2 dakika kadar soteleyelim.
Hemen
ardından domates rendesini ve salçayı
ekleyelim, 2-3 dakika kavuralım ve
havuçları ve patatesleri içine
ilave edelim ve tekrar bi 5-10 dakika arası,
ara ara karıştırarak kavuralım.
En son Brüksel lahanalarını ilave edelim
karıştıralım ve Tuz ve Karabiberini
ekledikten sonra kaynamış su ilave
edelim. Ben bir avuç kadar Erişte
ilave ediyorum, isterseniz sizde Erişte veya
Şehriye katabilirsiniz. Ve en son
yine Tercih olarak isterseniz kurutulmuş
Domates 2-3 tane atabilirsiniz. (Çok güzel bir
tad bırakıyor)
Onun
dışında Yemeğimizi
orta ateşte Sebzeler yumşayana
kadar pişirelim.
Deniyeceklere
Afiyet olsun.
Gülseven'in
Mutfağı'ndan
Sevgiler
Selamlar
Kommentare
Kommentar veröffentlichen